POPCORN...
,mint az amerikaiak mindennapos eledele.

Tény: az angol gyarmatosítók a Flymouth-ban, Massachusetts-ben, Quidaquina-ban megrendezett első Hálaadási ünnepségek alkalmával ismerték meg a popcornt: Massasoi, a Wampanoag törzsfőnök testvér-bátyja, egy szarvasbőrzsákban pattogatott kukoricát hozott ajándékba, vacsorára. Tény: a rostos élelmiszerek, mint az ízesített popcorn, az őröletlen gabonamagvakból sütött kenyér, az édes burgonya, a mazsola és zöldségek az általános táplálkozás fontos és nélkülözhetetlen részei.

Tény: a popcorn az egész világon, valamennyi korosztály kedvelt eledele. A popcorn egyike azon ételeknek, amely komoly tápértékkel rendelkezik, és kitűnő az íze. Egészséges, tápláló, jellegénél fogva nagyon finom, és meglepően alacsony a kalória értékű. A popcorn az egyik legősibb amerikai táplálék, és történelmükben jelentős szerepet töltött be. Az indiánok alapvető táplálékként, valamint díszítésre használták. Fejdíszekhez, nyakláncokhoz, és derékdíszekhez egyaránt használtak popcornt. Amikor a gyarmatosítók megérkeztek az Újvilágba, az indiánok már több mint 700-féle popcorn termesztettek. A gyarmatosítókkal a popcornt az első Hálaadási ünnepségeken ismertették meg. E vállalkozó kedvű jövevények ehhez az új élvezeti cikkhez cukrot és tejet tettek hozzá és ezzel a popcorn-fogyasztás új szakaszba érkezett. Megszületett az első gabonareggeli.

 
Tápláló-e a popcorn?

Egyéb gabonamagvakoz hasonlóan a popcorn egyetlen lényeges élelmezési funkciót tölt be - hő- és mozgási energiát biztosit a szervezetnek. A popcornban található szénhidrát fehérjét is megtakarít, biztosítva ezáltal a szervezet részére az olyannyira szükséges "fűtőanyag-ellátást". A szénhidrát mellett a natúr popcorn magas rosttartalommal rendelkezik, és minden grammja több fehérjét, foszfort, és vasat tartalmaz, mint a burgonyaszirom, egy tölcsér fagylalt, perec és a szódabikarbónával készült sóskeksz. Nem tartalmaz ugyanakkor mesterséges színezékeket, és ízesítőanyagokat. Mindezen túlmenően a popcorn meglepően alacsony kalóriatartalmú. Egy csésze sima pattogatott kukorica, csészénként mindössze 27 kalóriát tartalmaz. Kevés vajjal, vagy olajjal ízesítve egy csésze popcorn hozzávetőlegesen 126 kalóriát tartalmaz.

 
* Egyetértenek-e az egészségügyi és orvosi munkacsoportok is a
popcornnak tulajdonított táplálkozási értékkel?

A popcorn mind csemegeként, mind bármely étkezés egyik kiegészítő fogásaként egyaránt teljesértékű, élvezetes, táplálék. Mind teljes összetételű gabonafajta, a szükséges rostanyag bevitelével nagyban elősegíti az emésztést, ezen kívül pedig úgy az egészségügyi, mind valamennyi orvosi munkacsoport igen nagyra értékeli ennek tápértékét is.

Az Országos Rákmegelőzési Intézet (NCI a szövetségi kormány rákmegelőzési hivatala) hangsúlyozottan javasolja fokozottabb mennyiségű rostanyag bevitelét a rákbetegség egyes formái kockázatának csökkentésére. A hivatal által jelenleg megjelentetett két brossúra a Popcornt egy olyan tápláléknak jelöli meg, amelyből az amerikaiaknak többet kellene fogyasztaniuk. A "Táplálkozás, Diéta és Rákmegelőzés, kézikönyv ételeink megválasztásához " illetve a "Jó hírek" kiadványok egyaránt mint magas rosttartalmú és kevés zsírt tartalmazó táplálékként nevezik meg a popcornt.

Az Amerikai Fogászati Szövetség a popcornt az ajánlott cukormentes csemegék egyikeként említi. Az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége és az Amerikai diabetikus Szövetség a kenyér fogyasztása helyett engedélyezik a popcorn beiktatását, míg a Hiperaktív gyermekek Feingold-étkezése engedélyezi popcorn fogyasztását, mivel semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, illetve számos amerikai táplálkozástudományi gazdaságkutató javasolja családi ételként a popcornt, mint egy alacsony kalóriájú, cukormentes, gazdaságos, és élvezetes táplálékot. A szakemberek tehát egyetértenek. A popcorn egy általános értelembe vett "jó étel, táplálkozási, gazdasági, és élvezeti szempontból egyaránt.